Nedense ULN2003‘lerle ilk tanıştığımda onları yanlış tanımışım. Yakın zamanda arkadaşlarımın da benim başlangıçtaki fikirlerime benzer fikirleri olduğunu gördüm. Birinin bu gidişata dur demesi gerekiyor.
Geçen sene tanesi 40 küsür kuruştan beş tane ULN2003 almıştım. İyi ki almışım, hiç pişman değilim. Sorun zaten ULN2003’de değil. Sorun bende.
Vaktiyle bir Mini CNC yapmak istemiştim. İnternetten bir kaç fotoğrafa baktım. Sürücü olarak genellikle L293 türevi H köprüsü kullanılmıştı. Daha işin acemisiydim. Yeni yeni bipolar, unipolar farklarına bakmaya başlıyordum. Bir fotoğrafta denk geldi ve bir baktım ki “ULN2003 Stepper Driver” yazıyor. Dedim ki aradığımı buldum ben.
Sağolsun Robotistan kısa sürede gönderdi. Ama sorun şuydu ki bendeki CD okuyucusunun step motorları 4 kabloluydu. Ama şematikler, örnekler hep 5, 6, 8 kablolu olarak çıkıyordu.
Bipolar ve Unipolar Step Motorların Farkı. Foto: https://www.circuitspecialists.com/
Olayın aslı o zaman anlaşıldı. Meğer Bipolar motorları sürmek için H köprüsü gerekliymiş. Çünkü bipolar motorlarda ortak bacak yok. Onun yerine akım yönünü değiştiriyorlar. Böylelikle ters manyetik alan için ekstra bobin kullanmamış oluyorlar. Step Motor basitleşiyor ama bu sefer de sürücü devresi karışıyor.
Beni kandıran hain fotoğraflardan birisi.
Bipolar Motor ile illa ULN2003 kullanıcam diyorsanız bu işi Pull-Up direnç kullanarak yapmanız mümkün. Dirençlerinizi düşük omajlı ve wattlı seçmeniz gerekiyor. Böylelikle akımın yönünü tersine çevirebiliyoruz. Aklınızda bulunsun, bu yöntem bu işin en verimsiz yöntemidir herhalde. Siz siz olun Bipolar Step motor sürecekseniz H köprüsü alın.
İşi Pull-Up ile halledip bizlere böyle yapmayı önermeyen abimiz. Bu projeye link : burada
Kısa zaman önce ULN2003’lerle 4 bacaklı hard disk motoru sürmüştüm. Merak eden arkadaşlar için linki buraya bırakıyorum. Sağlıcakla kalın.
Arduino İle Hard Disk Motoru Sürme
Be the first to comment on "ULN2003 Ne Değildir?"